השיבה לחוסמסה: למוזיאון חוסמסה חשיבות היסטורית לאומית, כמה ששימש כאתר אימונים לאלפי מתאמנים ממרכז הארץ, וכתחנה בדרך הביטחון שהובילה לירושלים והנגב במלחמת העצמאות. תצוגת המוזיאון הוקמה כדי לספר את סיפור האתר וסביבתו והאנשים הקשורים בו, להאיר חלקה של חוסמסה וחולון במערך ההגנה והלחימה במלחמת העצמאות וכמובן, להעמיק ערכי מורשת היסטורית ציונית, ערכי תרבות וחברה.

חשיבותה של חוסמסה הוא בשלושה מרחבים או מעגלים עיקריים: האחד, חשיבות מקומית, השלובה בהיסטוריה המקומית של שכונות "דרום תל אביב" (כך נקרא המקום לפני היותה חולון). השני, כחלק ממערך ה"הגנה" והלחימה של אזור גוש דן בתקופת המנדט ומלחמת העצמאות, והשלישי, כחלק ממערך הלחימה וההגנה הכלל ארציים באותה תקופה. התצוגה מיועדת לילדים, נוער ומבוגרים. קבוצות, משפחות ובודדים.

לצורך העניין נעשה כאן שימוש נרחב בחפצים אותנטיים, בתצלומים,
במסמכים ובסיפורים אישיים להמחשת הנושא ולהעצמת החוויה, כשהביקור במקום מתאים לכל מבקר בהתאם לעניין שהוא מגלה (העברת קשר במורס, חיפוש במסתורים ובסליקים, איתור תוואי דרך הביטחון ועוד כהנה).

מן המוזיאון ייצאו סיורים גם אל דרך הביטחון הסמוכה ואל פארק החולות, שניתן עוד למצוא בו עקבות בעלי חיים וצמחי חולות.

אזור חוסמסה (חוסמסה נגזר מהמילה "חוּסמַס", סוג של קרקע חמרה, שנוצר לאחר כיסוי החמרה במחזור חולות חדש עם תצבירי גיר. מחשוף של חוסמס נמצא בחולון ונתן את שמו לאתר), והחולות שסביבו שימשו את ארגון ה"הגנה" (שהוקם ב-1920 והיה לארגון המחתרתי הגדול והחשוב של היישוב היהודי בתקופת המנדט הבריטי. אימוני חבריו המתנדבים התקיימו בכל רחבי הארץ) כמרחב אימונים, מהמחצית השנייה של שנות השלושים ועד 1948.

החוסמסה נבנה בשנת 1934 מעל באר מים, שסיפקה בעבר מים לבדווים שבאזור ומספקת עד היום מים לתושבי חולון. התגוררו בו השומר ובני משפחתו. מגדל התצפית שבראשו שימש להתרעה למתאמנים מפני מבקרים לא רצויים. המבנה עצמו הוקם על קרקע שרכשו יעקב מירנבורג ושמעון יעבץ, בעלי בנק "אגרובנק", מערבים תושבי האזור. המבנה נבנה כבית מעל באר שהועמקה. הוא תוכנן על ידי סניה סירקין, מהנדס ממחלקת התכנון של ה"הגנה", ותכנונו נעשה בהתאם לצורכי ה"הגנה".

המבנה בנוי בסגנון בינלאומי, שהושפע מאסכולת בית הספר לעיצוב ואדריכלות "באוהאוס" שבגרמניה, שרבים מתלמידיו ומוריו נפוצו ברחבי העולם וארץ ישראל. הסגנון מתאפיין בפשטות, היעדר קישוטיות וסימטריה, פונקציונליזם ואוניברסאליות.את הגן הראשון סביב המבנה תכנן אדריכל הגנים יחיאל סגל ונטע הגנן שלמה אברהמי.